פנאי_חוסן_החלמה
אנו מסייעים למשתתפים שלנו לפתח את חיי הפנאי שלהם בכדי לחיות חיים משמעותיים ומלאים. לפנאי יש חשיבות רבה בתהליך ההחלמה ובפיתוח החוסן, במיוחד בזמני משבר. בזמנים קשים אלו, עיסוק בפעילויות פנאי יכול לתרום רבות לבריאות הנפשית ולחוסן שלנו כפרטים וקהילות.
במאמר זה נסביר בקצרה מהי גישת ההחלמה, מהם מימדי החוסן וכיצד הפנאי יכול לתמוך בהם ולתרום לנו בתקופה זו.
בגישת ההחלמה בבריאות הנפש, ההחלמה נתפסת בתור תהליך (ולא יעד סופי) שבו האדם מגדיר עבור עצמו את הדרך הייחודית לו לחיים מספקים, מלאי תקווה ותורמים, עם ולצד המגבלות שנלוות למחלה הנפשית.
תהליך ההחלמה מתמקד בפוטנציאל הצמיחה שיש בכל אדם, בפיתוח תכלית ומשמעות חדשה לחיים, בחיזוק הקשרים החברתיים ובתחושת השייכות.
לצפייה בהרצאתה המאלפת של ד״ר פטרישיה דיגן, מהחלוצות בתחום ההחלמה לחצו כאן.
חוסן נפשי הוא תהליך ההסתגלות החיובי של הפרט המתמודד עם מצבים קיצוניים הגורמים לדחק משמעותי. תהליך זה מאפשר לפרט לא רק לחזור לאיתנו אלא אף לצמוח מהמשבר עמו התמודד. מודל החוסן הרב מימדי מציע ערוצים שונים להתמודדות עם מצבי דחק (להד, 2000):
גוף- מצבי דחק משפיעים על התחושות ועל תגובות הלחץ הגופניות ולכן מיומנויות הרפייה, שחרור ותנועה יכולות לסייע בהתמודדות.
שכל- החשיבה מתערפלת תחת לחץ ולכן התמקדות באיסוף מידע, פתרון בעיות וחשיבה מארגנת לפי סדר עדיפויות יכולה לסייע בתחושת השליטה וההתמצאות.
רגש- במצבי לחץ מתעוררים רגשות שונים, ושחרורם וביטויים ברמה האישית והבין אישית מסייעים להתמודדות עם המצב.
מערכת אמונות- שייכת למימד הרוחני של האדם, ובמצבי לחץ יכולה לספק הסתכלות רחבה ומלאה יותר ולהעניק משמעות לחוויה ולמצב.
חברה- לקשר עם אחרים יש חשיבות ראשונה במעלה בהתמודדות עם לחצים ומשברים משום שהוא מספק תמיכה, חיבור, שייכות וביטחון.
דמיון- יצירתיות, הומור, אלתור, חשיבה מחוץ לקופסה וחלימה בהקיץ הם משאבים של הדמיון שעוזרים להסיח את הדעת, להרגע ולהתמודד עם המצב בדרכים ייחודיות.
לקריאה נוספת על המודל לחצו כאן, ולהאזנה לפודקאסט עם פרופ׳ מולי להד לחצו כאן.
לעיסוק בפעילויות פנאי יש חלק משמעותי הן בתהליך ההחלמה והן בפיתוח החוסן. לפי מחקר שנעשה בקנדה וארה״ב, הפנאי סייע למתמודדי נפש לחוות חיים מעורבים, מהנים ומשמעותיים, קידם את תחושת החיבור, הזהות והמסוגלות, והפחית את התסמינים הפסיכיאטריים.
במצבי משבר הפנאי מספק הזדמנויות מגוונות לחיזוק החוסן בכל המימדים. לדוגמה, השתתפות בשיעור יוגה מאפשרת ויסות וקרקוע גופני, ממקדת את החשיבה בלמידת התרגילים, מספקת חברה ואף יכולה לשמש כתרגול רוחני. בדומה לכך, פעולות יצירה כמו כתיבה, פיסול, ציור ומשחק מפעילות את הגוף, השכל, הדמיון, מספקות חברה ועבור חלק מהאנשים גם ביטוי רוחני.
בנוסף, הפנאי מאפשר הסחת דעת מהמתרחש, ובכך מספק פסק זמן לגיוס משאבים הכרחיים וטיפוח תקווה ואופטימיות לגבי העתיד. ההתמדה בפעילות הפנאי במצב משברי מאפשרת המשכיות, מסגרת חברתית, שייכות ותחושה של נורמליות. פעילות הפנאי יכולה לשמש עבור האדם כמעין אי של שליטה, למידה והתפתחות שמשפיעה גם על התפיסה העצמית וגם על התפיסה לגבי אחרים והעולם.